fredag 20. april 2012

The real houswifes of.....Sandefjord


Når man er i permisjon og hjemme på dagtid, får man litt ekstra tid enkelte dager, til å se på alt det rare som går på TV. Og ja, det er mye rart.Var på kafé for litt siden med to gode venninner, hvorav hun ene også er i mammapermisjon med sin prinsesse nummer 2, og vi kom i snakk om TV-programmet The Real houswifes of... det finnes jo en utgave av dette programmet for nesten alle storbyer i USA: Beverly Hills, New York, Washington, New Jersey og sikkert en del andre byer som ikke har blitt vist på TV enda.


Uansett, den som jeg for tiden ser på (joda, jeg tør innrømme at jeg ser på slike program, selv om det er helt dødfødt, og ikke gir meg noe annet enn noe å smile over der de fremstår som tullinger), er The Real Housewifes of New Jersey.Sammenligner jeg disse kvinnene med oss her hjemme, er det lite som minner om at de er husmødre, etter vår definisjon å dømme.

Disse damene går kledd i fancy designklær (joda, de har råd til det), svære smykker (til hverdags og ikke bare til fest), har velstelte negler til enhver tid (et godt tegn på at de ikke gjør mye husarbeid i hjemmet, ellers ville neglelakken flasset av eller neglene brukket) og gjør ikke annet enn å besøke hverandre, lunsje ute eller sladre om hverandre for å skape mest mulig drama.De har barnepiker, hushjelp og en stor stab rundt seg til å ordne alt det praktiske i hverdagen deres. Og det ironiske ved programmet,  er at det heter The real houswifes - de ekte husmødrene!!

Camilla, Monica og jeg var vel ganske enige om at VI er de ekte husmødrene, vi her hjemme som er i mammapermisjon og andre hjemmeværende mødre. Vi gjør jo alt selv - vasker, lagre mat, passer barna våre samtidig som vi tar oss tid til å treffes på dagtid for en kaffe/te og oppdatere hverandre om siste nytt. Må jo sies at vår økonomiske situasjon er jo en helt annen en disse "ekte husmødrene" som vises på TV, men jeg vil påstå at vi ikke lider nød etter norsk målestokk. Hvorfor ikke lage et program med "ekte" husmødre?

Å være "husmor" her hjemme betyr travle dager. Jeg liker ikke ordet husmor, det gir meg negative assosiasjoner til gamle dager hvor mødrene bare var hjemme og stelte for mann og barn, men innser at det er jo det jeg er nå: jeg er en mor som er hjemme i mammapermisjon. Spesielt om man har flere barn, så betyr det at dagene går unna, med lite tid for en selv. De eneste pausene jeg har er når jeg kan gå på do. Som ei annen venninne av meg sier, at å gå på do for henne betyr at hun får lest i fred - ellers er det ikke mye tid hun har for seg selv så lenge barna er våkne. Og å være på do er jo en "godkjent" unskyldning for barna til å la henne være ifred, hun får jo ikke gjort noe så lenge hun er der, og de må pent finne seg i enten vente til hun er ferdig, eller selv ta tak i det de ville at hun skulle gjøre for de.

Å være "husmor" har vært veldig positivt for meg. Jeg har lært å strikke, noe jeg nå synes er veldig gøy, og ikke skjønner jeg hvorfor jeg har ventet i så mange år med å lære meg det. Og det aller siste nå er hjemmebakt brød. Selvfølgelig henter jeg inspirasjonen fra noen andre, ellers ville jeg ikke funnet på det selv, selv om jeg har lenge tenkt at det ville smake med hjemmebakt brød. Er jo vokst opp med en far som bakte brød hele tiden, kjøpebrød var jo bare tull når man kunne bake selv. Vel, jeg ble voksen og fant ut at kjøpebrød var jo veldig enkelt - hvorfor gjøre det vanskelig når man bare kan gå på butikken og kjøpe brød?

Så, igår satte jeg da altså en brøddeig til heving over natta og idag fikk jeg bakebesøk. Makroner stod på programmet til ei lita prinsesses navnefest imorgen. Lunsjen ble selvsagt ferskt brød. En fin kombinasjon - vi fikk bakt, barna fikk sovet/lekt og vi spiste lunsj. Dette må jo være de ekte husmødrene fra Sandefjord!

Oppskrift på eltefritt brød (etter oppskrift fra Mona)
1 liter mel (50% må være siktet hvetemel)
5 dl vann (jeg erstattet 2 dl med melk og en dæsj honning)
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
Rør deigen i bollen. Heves i 10-12 timer. Rør deigen løs fra bollen og brett mot midten. La det heve 1-2 timer til. Forvarm ovn med en jerngryte (jeg hadde ikke jerngryte og brukte en springform) til 220 grader. Ta ut gryta og hell deigen over i kjelen. Sett på lokk og stek i 30 min. Ta av lokk og senk temperatur til 180 grader og stek videre i 15-20min.

Smaker best med noen man er glad i!!

søndag 15. april 2012

Klar for sommeren


Endelig var jeg ferdig med trøya som matcher bleiebuksa jeg strikket - sier endelig, for det tok meg lenger tid enn jeg håpet....har dessverre blitt bitt av "Hunger Games"-trilogibasillen, og bare MÅ lese, noe som går utover andre sysler som strikking. Hadde aldri trodd at jeg skulle like denne typen bøker, men her har jeg blitt veldig overasket. For de av dere som ikke har hørt om Hunger Games (Dødslekene; filmen går på kino i disse dager), så er historien lagt til en futuristisk, høyteknologisk by - Panem, med 12 distrikter. Hvert år velges det ut en gutt og en jente, i alderen 12-18 år, fra hvert av som deltakere i den årlige Hunger Games. En kamp om liv og død, hvor kun en person kan vinne - og overleve. 

Selv om dette er fiktivt, handler den også om undertrykkelse av innbyggerne i et land. Hvordan disse går lei, og starter opprør mot landets ledere hvordan innbyggerne blir manipulert ved tortur og falsk informasjon. Vi ser jo at land som Libya og Syria nå kjemper for å få tilbake makten over sitt eget land fra et regime som gir størsteparten av landets innbyggere dårlige levevilkår. Boken er så bra at man klarer bare ikke legge den fra seg, og så fort man er ferdig med en bok, fortsetter man med neste bok. Nå er jeg på den tredje og siste, og leser saktere - jeg tar meg mer frihet til å strikke nå, siden jeg ikke vil at det skal ta slutt.

Men, ihvertfall, trøya ble ferdig så sommeren kan bare komme. Trodde jo et lite øyeblikk at den hadde kommet, siden vi hadde såååå fine dager før påske - men som sagt, før påske. Deilige, varme dager med temperaturer som selv på sommeren kan være en sjeldenhet. Dager da vi pakket vekk vintertøy og tok fram tynnere klær. Mange misforstod tydeligvis at tynnere klær ikke betydde kortere klær. Ble rett og slett satt ut over de korte shortsene som mange tok fram og spradet rundt i. Føler meg gammel når jeg reagerer sånn, men det er da ikke sommer selv om værgudene spiller oss et puss. Og hvorfor så korte shortser? De dekker jo ingen ting!!! 

Trøya er strikket i samme garn som bleiebuksa
Garn: Fin - 50% Babyalpakka, 50% Silke
Pinner: 3mm
Forbruk: ca 40g
Størrelse: 6mnd - men er veldig tøyelig, så vil sikkert passe en god stund
Oppskrift: Litt improvisering på brystet, ellers har jeg fulgt en oppskrift jeg fikk tilsendt i posten av Mari - dansk er ikke min sterkeste side så mønsteret som stod der, forstod jeg lite av.


Videre prosjekt - ny bleiebukse og tunika med marihøner - gleder meg :-)





onsdag 4. april 2012

Søt bleiebukse

Bleiebukse ferdig







Endelig fikk jeg strikket ferdig en bleiebukse jeg begynte på i februar før jeg dro på ferie. Det har tatt tid for i mellomtiden kom det et par 3-4 bøker jeg skulle lese, samt andre strikkeprosjekt jeg måtte få avsluttet, før jeg kunne strikke videre på bleiebuksa. Men nå er den i det minste ferdig, og jeg er fornøyd med den om jeg så må si det selv. 


4.april:
Burde jo kanskje tenkt på det selv, men som duBedåre - aka Mari spør etter, så kan jeg opplyse følgende om strikket:


Garn: Fin - 50% Babyalpakka, 50% Silke
Pinner: 3mm
Forbruk: ca 40g
Størrelse: 6-9 måneder
Oppskrift fra Du Store Alpakka - som  Mari har vært så snill å sende meg ( 2 ganger siden ammetåka gjorde at første oppskrift ble igjen i Mexico). 

Novise

Jeg er helt fersk på det å blogge - legge ut om meg selv på nettet, men tenkte at når så mange andre kan det, så hvorfor skulle ikke jeg kunne gjøre det samme? Jeg bruker jo allerede nå facebook til å vise fram alt jeg lager av strikketøy og bakverk, så jeg kan jo like godt gjøre det offentlig - kanskje noen finner litt inspirasjon i det jeg driver med?

Ofte får jeg spørsmål om hvordan jeg får tid til alt. Vi lever jo i en tid hvor tidsklemma har kommet inn i ens språk, selv om jeg ikke liker det ordet. "Tidsklemme" - blir stresset av det ordet. Er jo ikke et positivt ord. Jeg tror det heller handler om prioritering - jeg velger å gjøre det som gjør meg glad innenfor de timene jeg har tilgjengelig i døgnet. Fram til november i fjor, var dagene litt enklere, men så kom det ei lita tulle som nå skal ha oppmerksomhet og derav litt mer av min tid. Denne lille prinsessen har skjønt at moren har mange baller i lufta, og for å hjelpe meg, sover hun. De første ukene og månedene sov hun mange timer fordelt på flere økter. Nå har hun blitt 5 måneder og sover mindre på dagen, men er fortsatt stille og rolig, og liker å ligge på lekematta og leke - og jeg, joda, jeg får strikke, lese, bake og ellers ta meg av hus og hjem. Selvfølgelig i tillegg til å være sosial med jentene "mine" i Dødens Sirkel.

Nå lurer du sikkert på hvorfor vi har valgt å kalle boksirkelen vår for Dødens Sirkel, og det har en enkel forklaring. Chris Tvedt skrev en bok som heter Dødens Sirkel. Vi har lest den, og etter en "tøff", men demokratisk avgjørelse valgte vi det navnet. Hvorfor nettopp Dødens Sirkel - jo fordi vi har så langt, i snart 2 år, slaktet ganske mange bøker. Det har vært veldig få av de bøkene vi har lest, som har fått god omtale av oss. Selv om navnet ikke høres positivt ut, er derimot medlemmene veldig positive. Vi er 8 leseglade jenter, som elsker å lese bøker, spise god mat og diskutere bøker vi har lest - med hverandre. Når vi treffes er det som å høre høner kakle, latteren sitter løst og vi har det helt topp.

Tilbake til det å blogge, jeg er som sagt en novise på dette området, men håper allikevel at med tid og stunder, vil noen finne litt inspirasjon i bilder jeg legger ut av det jeg lager, eller omtaler av bøkene jeg leser.  Hvorfor navnet "Hjertesukk" - vel, når jeg ser mine to prinsesser sove, får jeg ofte en sånn følelse i hjertet som om hjertet sukker av glede. Jeg overveldes av en slik god følelse når jeg ser hvor heldig jeg er som har to flotte jenter som jeg er mamma til.